Opaskoira antaa Itsenäisyyttä ja Liikkumisen vapautta

Opaskoira pentuna

 

Opaskoirat

Miten haen opaskoiraa?

Opaskoiraa haettaessa tulisi olla vähintään 18-vuotias ja kyetä huolehtimaan koiran tarpeista. Opaskoiraa hakevalla tulisi olla riittävä liikkumisen halu. Keskussairaalasi näönkuntoutuksen liikkumistaidonohjaaja tekee ensimmäisen arvion siitä, hyötyisitkö opaskoirasta. Toisen arvion tekee NouHau:n Opaskoirapalvelu keskussairaalan pyynnöstä.

Kahden päivän tutustumiskäynnillä kouluttaja tutustuu sinuun, ympäristöösi ja siihen, miten siellä liikut. Samalla saat tietoa opaskoiran käytöstä ja pääset kokeilemaan sen kanssa kävelyä. Käymme läpi myös koiran kanssa elämiseen liittyviä iloja, suruja, oikeuksia ja velvoitteita.

Tutustumiskäynnin jälkeen tehdään NouHau:n Opaskoirapalvelun esitys opaskoiran myöntämisestä, joka on raportti maksavalle taholle. Kokemasi perusteella voit myös vielä harkita, onko opaskoira sinulle oikea vaihtoehto. Opaskoirat luovutetaan hakemusjärjestyksessä, mutta vanhat koirankäyttäjät menevät jonossa uusien edelle.

Yleensä opaskoiran kustantavana tahona toimivat sairaanhoitopiirit ja tapaturmavakuutusyhtiöt. Muita yhteistyökumppaneita ovat Opaskoirayhdistys ja eläinlääkäriasemat. Keskussairaalan näönkuntoutusosasto auttaa sinua opaskoirahakemuksen laatimisessa. Jos näkö on mennyt tapaturmassa, neuvoja antaa vakuutusyhtiösi.

Voit myös ottaa yhteyttä minuun ja kysyä lisää. Soita numerooni 0400 858 322 lähetä sähköpostia tai täytä yhteydenottolomake Yhteystiedot-sivulla.

Opaskoirien koulutus

Yleisin opaskoirarotu on labradorinnoutaja. Jonkun verran käytössä on myös kultaisianoutajia ja saksanpaimenkoiria. Pääosin koiramme ovat omaa jalostustyötämme yhteistyössä muiden IGDF:n jäsenkoulujen kanssa. Oppaaksi koulutettavien koirien valinnassa käytetään kansainvälisesti käytössä olevaa testaustapaa.

Koirat koulutetaan positiivisia koulutusmenetelmiä käyttäen työnsä erinomaisesti osaaviksi opaskoiriksi. Koulutuksessa huomioidaan aina sekä koiran että tulevan käyttäjän yksilölliset tarpeet. Koulutuspaikkoina toimivat Seinäjoen ja sen lähikuntien keskustojen lisäksi maaseutu. Sen lisäksi koiramme käyvät opettelemassa isomman kaupungin julkiset kulkuvälineet ja ruuhkaisemmat kadut Helsingissä.

Opaskoiran tärkein tehtävä on pitää näkövammainen sovitulla reitillä, kiertää esteet, pysäyttää kadun reunaan ja pysytellä tien reunassa. Se pitää huolta käyttäjänsä hyvästä fyysisestä ja sitä myötä myös henkisestä terveydestä. Kokonaisvaltaisessa koulutuksessamme koira oppii kulkemaan myös julkisilla kulkuneuvoilla, kuten bussilla, junalla, metrolla ja raitiovaunulla, se opetetaan menemään rullaportaita, merkkaamaan oven kahvat, hissin napit, etsimään kaupassa kassa ja ostosten jälkeen johdattamaan käyttäjänsä ulos kaupasta.

Opaskoirien koulutus 

nouhaun
Opaskoirapalvelu

Ota yhteyttä